Musli
Gör musli efter svärmors recept:
5 dl havregryn el fiberhavregryn
2 dl rågflingor
2 dl sesamfrön
2 dl linfrön
3 dl solrosfrön
3 dl hackad mandel
2 dl flytande honung
1 dl vatten
1 dl majsolja
Blanda allt, rosta i ugn på 200 grader ca 20 minuter. Rör om då och då. Använd bakplåtspapper!
Scones
Gjorde härliga scones till frukost imorse och bjöd mamma och Stina. Jag blandade både vetemjöl, fullkornsdinkel och havregryn i degen. Nu har jag mitt första surdegsbröd på jäsning, jag är osäker på hur det kommer att bli...håller tummarna att det ska funka!
Saffransbullar
Meja gillade oxå bullarna :-) När jag upptäckte Marabous nya choklad ville jag genast baka med den, här är resultatet!
Saffransbullar med vit choklad (min sambo tycker att jag har snöat in på vit choklad...)
150 g margarin
5 dl mjölk (gärna solhavre, bullarna blir saftigare)
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
1,5-2kuvert saffran
840 g mjöl
Fyllning:
75 g rumsvarmt margarin
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk vaniljpulver (se bild)
150 g grovt riven marabous choklad vinter vit (vit choklad smaksatt med vanilj, se bild)
Smula jästen i bunken. Smält margarin och blanda i mjölk, värm till 37 grader och häll över jästen. Stöt saffran i mortel med en nypa socker, häll i bunken. Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg. Knåda degen 5 min i maskin. Låt jäsa under lock ca 30 min.
Blanda fyllningen.
Kavla ut degen, 2 rektanglar. Bre över fyllning och rulla ihop. Skär skivor, ca 1-2 cm tjocka och lägg i formar på plåt. Jäs under duk 30 min. Pensla med uppvispat ägg och pärlsocker. Grädda ca 7 min i 225 grader (ej varmluft)
Pepparkakor
Jag har för första gången provat att göra egen pepparkaksdeg, givetvis efter mormors recept! De färdiga kakorna blev inte så vackra men de smakade ljuvligt!
375 g socker
2 tsk ingefära
2 tsk
2 tsk
1 dl sirap
Låt koka upp hastigt, rör ner 300 g smör. När det smält: tillsätt mjöl, ca 750 g samt 1 msk bikarbonat, rör inte så kraftigt!
Låt vila minst 1 dygn innan du bakar ut...
Min nya assistent!
Äntligen har den kommit, min assistent :-) Premiärbaket blev saffransbiscotti med vit choklad, MUMS!
100g rumsvarmt mjölkfritt margarin
2 dl socker
3 ägg
1 påse saffran
1-2 msk grädde
7,5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
100 g hackad vit choklad
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Mortla saffran med en snutta strösocker och rör ihop med grädde. Blanda i smeten. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten till en smidig deg. Dela degen i tre delar, rulla längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda 15 min 175 grader. Ta ut plåten och skär diagonalt i 2 cm tjocka bitar. Sänk värmen till ca 50 grader och ställ in i ugnen 1 timma. Det gör inget om de är lite kladdiga i mitten.